Новорічні свята вже зовсім скоро завітають в оселі українців, і звичайно, всі перебувають в нетерплячому очікуванні і передсвятковому настрої. Навіть дорослі у цей період мріють про чудеса та чарівні випадки. Зимові свята – це зустрічі з близькими, подарунки, веселощі, запашні мандаринки та неодмінно солодощі.
Солодке — це вуглеводи, головні «енергетичні» речовини в організмі. Вони потрібні людині, щоб мати запас енергії (на клітинному рівні також), насичуватися, підтримувати баланс жирів, білків, вуглеводів у харчуванні.
Відмова від вуглеводів у будь-якому вигляді призводить до кетозу. Це небезпечний стан, коли через нестачу вуглеводів клітини починають розщеплювати жир.
Для дитини, яка активно росте й розвивається, повна відсутність вуглеводів навіть шкідлива.
Є вагомі причини дати поласувати солоденьким дітям без специфічних розладів травлення. Адже цукор:
Якщо ви переймаєтеся, що цукор негативно впливає на шлунок і вагу або шкодить зубам, то зверніть увагу на думку лікарів:
Якщо харчування школяра складається зі смаженої картоплі, жирного м’яса, пиріжків, а він проводить більшість часу сидячи — отримаємо надлишок калорій і без цукру. Але якщо дитина займається спортом, а на обід у неї овочі, запечене нежирне м’ясо, у якості перекусів — фрукти, то шоколад зовсім не нашкодить. Та виникає питання: які солодощі будуть корисними для дитини і в якій кількості?
«Правильний» і «неправильний» цукор
Є різні підсолоджувачі продуктів, наприклад глюкоза, фруктоза, лактоза, декстроза. Корисні — фруктоза і лактоза. Вони умовно «безпечні», бо не призводять до різкого підвищення цукру в крові, менше шкодять зубній емалі, добре засвоюються організмом. Крім того, продукти з фруктозою та лактозою мають у складі корисні вітаміни, мікроелементи, мінерали.
Корисні солодощі:
Допускається в раціоні й шоколад, краще чорний, і навіть згущене молоко, але бажано домашнє. Серед напоїв надавайте перевагу чаю, компоту, натуральному соку. Однак майте на увазі: кислі соки руйнують емаль, чай робить зуби жовтуватими, магазинні соки містять цукор, тому вичавлюйте їх самостійно.
Звісно, батьки мають контролювати норму: навіть зефір чи горіхи стають шкідливими, якщо їсти їх кілограмами.
Декілька корисних порад про солодке в раціоні:
До «неправильного» цукру відносять глюкозу. У великій концентрації вона міститься у газованих напоях, цукерках, молочному шоколаді, печиві, тортах, патоці. Під час перетравлювання таких продуктів різко підвищується рівень цукру в крові. Також магазинні яскраві солодощі містять шкідливі компоненти такі як: підсилювачі смаку; вуглекислий газ; барвники; небезпечні чи небажані добавки групи Е.
Нерідко діти відмовляються від «звичайних» страв, надаючи перевагу солодкому. Тимчасове захоплення не зашкодить (якщо йдеться про добу), але постійне ігнорування інших продуктів небезпечне. Організм не отримує жирів і білків, які не менш важливі для здоров’я.
До заборонених однозначно належать газовані напої, льодяники, жуйки, цукерки із фарбниками та ароматизаторами. Звісно, з віком допускається вживання обмеженої кількості цих солодощів, проте лікарі не радять їх навіть дорослим.
Якщо існує проблема солодкого у раціоні дитини, яка не любить горіхи, сухофрукти, спробуйте замінити продукти, що містять глюкозу на фруктозовмісні. На смак і вигляд зовсім не відрізняється. Можна купити печиво, замінники цукру білого, вафлі, мармелад.
Норми солодкого у грамах для дітей різного віку на добу:
До 3 років дитині важко перетравити шоколад, какао, льодяники. Також бажано обмежити продукти із барвниками та мед, бо вони викликають алергію.До 4 років не радять дрібні мармеладки. Підійдуть пастила, горіхи, повидло, варення і джеми. Після 5 років дозволено поступово вводити інші види солодощів.
Зважайте, що цукор до чаю, фрукти — теж солодощі.
Щоб підтримувати цукрову дієту, з увагою розробіть і свій раціон. Адже діти завжди беруть приклад із батьків: якщо хтось із рідних постійно зловживає солодким, то виникає неправильна картина харчування. Радимо вам замінити білий цукор або взагалі відмовитися від підсолоджування напоїв та каш, а цукерки й тортики замінити «правильним» цукром.