Хоча вчені відзначають,що тяга до солодкого знижується після 13 років природнім чином, шанувальників солодощів серед дорослих чимало. Особливо яскраво ця пристрасть проявляється на новорічні свята, коли можна дати волю своїм гастрономічним вподобанням.
Чому ми так любимо солодкий смак? Ще немовлям, споживаючи материнське молоко формуються пов’язані із солодким приємні асоціації: насичення, відчуття захищеності, розслаблення. Вживання цукру стимулює ті ж зони мозку, що й опіати. Організм виробляє серотонін та дофамін, які покращують настрій, викликають гостре відчуття задоволення, яке хочеться відчувати як можна частіше а разом з цим і залежність. «Енергетичний Заряд», який відчуває людина після вживання солодощів, триває лише близько 1-2 годин. Після цього рівень серотоніну і дофаміну різко падає, і ласун починає відчувати апатію, пригніченість, безвихідь і занепокоєння. Тому залежність від солодкого – найнебезпечніша і найсильніша з усіх видів харчових залежностей. Доведено, що надмірне споживання цукрів призводить до зниження концентрації уваги, ослаблення здатності до запам’ятовування інформації та навчання, погіршення пам’яті, порушеннях сну, тривожності, швидкої стомлюваності, депресивних станів, дратівливості, частих головних болів.
ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок). Водночас, МОЗ з експертами ВООЗ рекомендуємо зменшити споживання цукру ще вдвічі – до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день.
Резельтати українського дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 років у дорослих засвідчили високий рівень споживання цукру – понад 50 г на день (близько 10 чайних ложок цукру) в у більше ніж у третини населення (35%), з яких 12% споживають понад 75 г цукру на день.
Основними джерелами надходження виявилися :
– цукор, доданий до напоїв – 24%
– солодка випічка – 17%
– шоколад та цукерки – 13%
– борошняні вироби – 13%
– інші напої, включаючи фруктовий сік – 7%
Лідерами за вмістом вільного цукру (або доданого цукру) являються:
Не обов’язково їсти солодощі, щоб перевищити щоденну норму споживання цукру. Існує величезний перелік обробленої їжі де він вміло приховується. Приміром хліб та хлібобулочні вироби (в 100 грамах звичайного хліба містить ся приблизно 5 грамів цукру).
Каші швидкого приготування, мюслі, гранола, злакові фігурні пластівці (кільця, кульки, подушечки). Такі вироби включають до 13 – 20 грамів цукру на 100 грам.
Разом із вишуканим смаком непомітно додають цукор в раціон популярні соуси, кетчуп, гірчиця.
Як не дивно, навіть ковбасні вироби «поліпшують» цукром. Наприклад у сосисках його вміст може доходити до 20 чайних ложок на кілограм.
Виробники не завжди вказують, скільки цукру вони додали в продукт, приховуючи його в загальному вмісті вуглеводів, або маскуючи під іншими назвами: кленовий сироп, патока, інвертний цукор, кукурудзяний сироп, меляса, солод, сироп агави, глюкоза, мальтоза, декстроза, рафіноза, мальтодекстрин.
Згідно того ж дослідження, лише близько чверті українців дотримується рекомендацій щодо оптимального споживання вільного цукру — менше 25 грамів на день (25% чоловіків та 23% жінок в середньому щодня вживають до 25 грамів).
Зверніть увагу на характерні симптоми, які вказують на зловживання солодким:
Довготривале надмірне споживання цукру у поєднанні з малорухливим способом життя, типове для багатьох сучасних людей, призводить до набору зайвої ваги, ожиріння, збільшення ризику появи серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, раку, карієсу, спричиняє проблеми з мікрофлорою кишківника.
У сучасному світі повністю уникнути вживання обробленої їжі з доданим цукром практично неможливо, однак вкрай важливо контролювати кількість його споживання. Уважно читайте маркування продуктів, звертайте увагу на присутність та кількість вуглеводів.
Спробуйте більш корисні альтернативи – фрукти, сухофрукти, горіхи, додавайте спеції (корицю, ваніль, кероб, кардамон та ін.) Це буде сприяти підтриманню нормальної ваги та зниженню ризику захворювань.
Ірина Дембіцька -лікар-методист Волинського ОЦГЗ