Літо – найщедріша пора. Сонце, тепло, приємні прогулянки та відпочинок – те, чого ми з нетерпінням чекаєм впродовж холодних місяців року. Також влітку ми маємо можливість смакувати свіжими ягодами, фруктами, овочами, готувати різноманітні салати, смузі, муси та консервувати смаколики на зиму. Аби наші гастрономічні експерименти були успішними, мусимо дещо знати і про хвороби, які передаються зі смачними, свіжими продуктами з городу, а також як їм запобігти.
Зазвичай саме в теплу пору року значно зростає кількість харчових отруєнь та кишкових розладів. Групою ризику є діти, бо саме вони хворіють частіше та частіше потребують медичної допомоги. Уже за 4 місяці 2020 року в Україні зареєстровано 16779 випадків гострих кишкових інфекцій ( із них 1246 випадків сальмонельозу, 136 – шигельозу, 1689 – ротавірусної інфекції і навіть 1 випадок черевного тифу). За цей же період зафіксовано 644 випадки захворювання на вірусний гепатит А.
Лише за травень у Волинській області діагностовано 3 випадки шигельозу (дизентерії), з яких 2 – у дітей, 7 випадків ротавірусної інфекції, з яких 6 – у дітей, а також 40 випадків інших кишкових інфекцій, з яких 27 – у дітей. https://phc.org.ua/news/u-zaporizhzhi-do-miscevoi-likarni-gospitalizovano-12-lyudey-iz-diagnozom-salmoneloz https://phc.org.ua/news/informaciya-pro-spalakhi-infekciynikh-khvorob-za-lipen-2019-roku
Кишкові розлади – це наслідки потрапляння забруднених продуктів харчування в шлунок та кишківник людини. Більшість кишкових інфекцій має фекально-оральний шлях передачі. Це означає, що інфікована людина (хвора чи безсимптомний носій, або ж тварина, гризун) своїми випорожненнями забруднюють ґрунт, на якому вирощують ягоди, зелень, овочі або ж безпосередньо овочі та фрукти. Людина контактує з продуктами та інфікується, переважно, через непомиті руки. Бактерії, віруси, глисти чи інші паразити, які потрапили з ґрунту, забруднених поверхонь чи рук на продукти харчування, у свою чергу, проникають в організм людини через рот під час вживання їжі. Найпоширенішими проявами харчових отруєнь та кишкових інфекцій є підвищення температури тіла, біль у животі, блювання та діарея, що можуть спричинити серйозне зневоднення та інші негативні наслідки для здоров’я. Особливо, якщо йдеться про дітей перших 3-5 років життя.
Фекально-оральним шляхом через погано помиті свіжі овочі, фрукти і ягоди (чи забруднену воду) можна заразитися такими вірусними інфекціями як гепатит А ( https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/tipi-virusnikh-gepatitiv/gepatit-a ),
ротавірусна інфекція (https://phc.org.ua/news/mayzhe-kozhna-5-richna-ditina-infikuvalasya-rotavirusom-prinaymni-odin-raz ),
поліомієліт (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/poliomielit )
та інші ентеровірусні інфекції (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/enterovirusna-infekciya ).
Щодо бактерійних інфекцій, то найнебезпечнішими є сальмонельоз, шигельоз (дизентерія), еширихіоз, кампілобактеріоз, холера, черевний тиф, ієрсиніоз (псевдотуберкульоз) та інші. Також через немиті руки чи брудні ягоди можна «підхопити» глисти – стронгілоїдоз, токсокароз, трихоцефальоз, аскаридоз (https://www.volynphc.org.ua/oberezhno-gelminty-askarydoz/?fbclid=IwAR2BC-leZcP6TEyT7YruApBg7-vtxqk-auRXeOYBALEjSnGYw_e0hsgZA3k).
Ретельне дотримання правил особистої гігієни та миття овочів, фруктів, ягід перед вживанням та приготуванням страв – найефективніший спосіб профілактики кишкових інфекцій та глистів. Також не забувайте, що таким інфекційним захворюванням як вірусний гепатит А, поліомієліт, ротавірусна інфекція можна ефективно запобігти вакцинацією.
При перших ознаках нездужання варто пам’ятати про режим пиття – вживайте багато води ще до того моменту, як зателефонуєте до свого сімейного лікаря та отримаєте рекомендації, як діяти далі.
Обов’язково звертайтеся за допомогою, якщо ознаки харчової інфекції виникли у дитини!
Ірина Грабовська-Микитюк,
фахівчиня Волинського ОЦГЗ, лікарка-імунолог дитячий
You are not signed in. Sign in to post comments.
[…] Ваша дитина підросла і для неї настав час більш активної соціалізації – вона йде до дитсадка. Приблизно до 3 років малюки стають психологічно готовими до відвідування колективу – вони хочуть «відірватися» від мами та прагнуть спілкування з ровесниками. Кожна дитина має індивідуальні особливості, але в 2-3 роки малята, зазвичай, уже вміють впевнено ходити та бігати, висловлювати свої емоції та бажання за допомогою слів і рухів, а також розуміти емоції та дії дорослих. Вони прагнуть гратися з іншими дітьми, вміють самостійно їсти, одягатися і роздягатися з допомогою старших, проситися до туалету. Бувають ситуації, коли самим мамам доводиться виходити на роботу раніше, ніж закінчується декретна відпустка. І в будь-якому випадку дитина має бути максимально захищена та оптимально підготована до щоденного контакту зі значно ширшим колом людей, ніж ваша власна родина. Це означає, що потенційно ваша дитина може наражатися на ризик заразитися різноманітними хворобами. Тому до початку відвідування дитячого садочка ми зобов’язані навчити наших дітей елементарним правилам особистої гігієни: мити руки після туалету, перед прийомом їжі, після повернення з вулиці, ігор із тваринами чи піском, пояснити, що овочі, фрукти та ягоди можна їсти лише митими. Це захистить дітей від кишкових інфекцій. https://www.volynphc.org.ua/profilaktyka-kyshkovyh-infekczij-pid-chas-sezonu-yagid/ […]
Comments are closed.