Мандарини — найпопулярніші фрукти у зимовий період. Цей цитрус містить велику кількість вітаміну С, також вітаміни Д та К. Нині його можна придбати у будь-якому продуктовому магазині чи на базарі. Незважаючи на загальну любов до цього фрукту, спробуємо розглянути користь і шкода мандаринів.
Мандарин є надзвичайно корисним фруктом, який як і всі цитрусові містить велику кількість вітаміну С, мікроелементів, таких як магній, кальцій, калій, залізо, а ще пектин, більш відомий як клітковина, яка необхідна для нормального травлення. Окрім того в мандаринах містяться поліфеноли та флавоноїди, ці речовини є потужними антиоксидантами, які захищають клітини нашого організму.
Корисний продукт харчування? Так, але, якщо в міру!
Не потрібно вживати кілограм мандаринів за один прийом!
Немає точних вказівок допустимої кількості мандаринів для дітей, загалом прийнято вживати декілька штук, але упродовж дня і краще зменшити в цей день кількість інших вуглеводів.
Як і всі цитрусові, мандарини не рекомендовано вживати при алергії, особливо у випадку, якщо вже був епізод алергічної реакції, при наявності цукрового діабету, оскільки містить досить велику кількість цукру, а також при захворюваннях кишечника, таких як гастрит.
Користь
У мандаринах багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1,7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. В 200 грамах дольок мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині.
У цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо та калій.
Небезпека
Перед вживанням мандарини необхідно мити! Багато хто думає, що раз ми чистимо мандарин, то і мити його зовсім не обов’язково. Але будьте обережні: у шкірці мандаринів криється багато небезпек.
Перевізники покривають зелені фрукти етиленом, який відноситься до токсичних речовин і накопичується у печінці. Такі мандарини липкі на дотик. Під час чищення фрукта всі шкідливі речовини потрапляють на руки, а потім на м’якоть. Не можна чистити мандарини зубами.
Не дивлячись на лікувальні властивості, мандарини можуть нашкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизисту оболонку шлунку і кишечника. Тому мандарини не рекомендуються при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.
Скільки можна з’їсти мандаринів
Дорослій людині, яка не має цукрового діабету 1 типу на добу потрібно 225-325 грамів вуглеводів. Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви плануєте під різдвяне кіно «заточити» 600 грамів «лущених» мандаринів (це приблизно 60 грамів цукру), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів.
Краще, все ж, їсти не всі мандарини за раз, аби рівень глюкози крові сильно не підвищувався.
Дітям, відповідно, вуглеводів треба значно менше, тому слід або їсти кілька мандаринів, або відмовитися від вуглеводів того дня.
Втім, згідно з австралійськими рекомендаціями з харчування, дітям треба їсти 1 порцію фруктів на день, тобто 1 мандарин.
Дорослим — по дві порції. Лише вагітні жінки та підлітки можуть собі дозволити три мандарини, а мамам, що годують, можна «аж» чотири.