Йододефіцит — це розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. Проблема дефіциту йоду – глобальна для населення усіх континентів, яку ВООЗ визначає як одну з найпоширеніших неінфекційних захворювань у світі.
Йод – один із найважливіших мікроелементів для організму, що необхідний для створення гормонів щитоподібної залози. Дефіцит йоду в організмі може спричинити серйозні розлади та патології: затримку росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи та психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції та кістково-м’язової системи.
Близько 70% українців страждають від нестачі йоду
Йододефіцит зафіксовано в усіх регіонах України. Зумовлений дефіцит йоду низьким вмістом цього мікроелементу в ґрунті та воді. Відповідно, його мало й у продуктах харчування місцевого походження: рослинах, м’ясі та молоці тварин. Найменше йоду міститься у ґрунті й воді гірських регіонів, найбільше – у морській воді.
В середньому житель України за добу вживає із їжею близько 40-70 мікрограмів йоду. Така кількість цього мікроелементу недостатня, оскільки, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, потреба становить:
90 мкг/добу (від 0-6 років)
120 мкг/добу (від 6-12 років)
150 мкг/добу (від 12 років і дорослих)
200-250 мкг/добу (для вагітних жінок і матерів, які годують грудьми).
Першими ознаками дефіциту йоду в організмі може бути відчуття постійної втоми, пригнічений настрій і неуважність; відчуття болю у серці, задишка, порушення менструального циклу; постійне відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла також є підставою, щоб звернутися до лікаря.
Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів такої солі. Багаті на йод морська риба, морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина. До раціону слід включати овочі (картоплю, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині), яйця, молоко, яловичину.
Особливу увагу на проблему йододефіциту варто звернути жінкам, які планують вагітність, вагітні або годують грудьми. Потреба в йоді під час вагітності збільшується за рахунок додаткових затрат йоду на розвиток плоду. Закладка щитоподібної залози у плоді відбувається на 4-5 тиждень внутрішньоутробного розвитку. До 16-17-го тижня вона починає активно функціонувати. До цього під впливом гормонів щитоподібної залози матері відбувається розвиток основних структур центральної нервової системи. Тому дуже важливо забезпечити належну кількість йоду для організму вагітної.